FASFR Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România

Poziție Publică – Examen de Rezidențiat 2019

Considerând că Federaţia Asociaţiilor Studenţilor Farmacişti din România (FASFR) este o organizaţie studenţească, independentă și non-guvernamentală care reprezintă profesional peste 5.000 de studenţi farmacişti din 8 centre universitare din ţară, în relaţie cu autorităţile statului, cu partenerii externi şi cu decidenții din domeniul sănătății, este responsabil să intervină și să apere drepturile studenților farmaciști care în acest moment sunt încălcate de lipsa de asumare, transparență și jocuri de putere. 

Metodologia de organizare a examenului de rezidențiat, comisiile de specialitate precum și numărul de locuri și posturi se aprobă prin ordine comune ale miniștrilor Sănătății și Educației care trebuie publicate în Monitorul Oficial până la data de 7 octombrie 2019 pentru ca examenul să se poată desfășura, conform OUG 18/2009, art. 3 alin. (2). În momentul de față acest lucru nu poate fi realizat din cauza lipsei unui Ministru al Educației și a faptului că nicio instituție a statului nu îşi asumă responsabilitatea soluționării crizei rezidențiatului. 

În ultimii 2 ani au aplicat la specializările farmacie clinică şi laborator farmaceutic 487 de farmacişti în 2017 şi 692 în 2018. 

Salutăm inițiativa Colegiul Farmaciştilor din România şi a Ministerului Sănătății care au anunțat existența unui proiect de ordin legislativ conform căruia din anul 2020 se vor adăuga încă două specializări la rezidențiat pentru farmacişti şi anume: farmacie generală şi industrie farmaceutică şi cosmetică. Această schimbare poate creşte imaginea profesiei şi pregătirea profesioniştilor, dar, în acest moment, criza rezidențiatului este mai importantă decât promisiunile viitoare.

FASFR face un apel către Guvernul României, Parlamentul României, Administrația Prezidențială, Universitățile de Medicină și Farmacie, Direcțiile de Sănătate Publică, Colegiul Farmaciștilor din România, Ministerul Sănătății și Ministerul Educației Naționale pentru a rezolva această criză care afectează situația actuală a absolvenților facultăților de Farmacie din țară și care conduce la scăderea integrării absolvenților în profesie şi a sute de farmacişti în piața muncii.  

“Pentru un farmacist, specialist al medicamentului, examenul de rezidențiat reprezintă garanția împlinirii sale ca profesionist și recunoașterea eforturilor din cei cinci ani de zile de învățat zilnic. Rezidențiatul este unul dintre motivele care îi determină pe cei mai bine pregătiți dintre colegi să rămână în România, iar FASFR este alături de ei și cere să se respecte data anunțată anterior pentru susținerea examenului, 17 noiembrie 2019, și să se rezolve această situație de criză.“ – Elisabeta Mușat, Președinte FASFR