FASFR Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România

Studenții farmaciști cer modificarea metodologiei concursului pentru pozițiile de Președinte și Vicepreședinte ANMDMR

Având în vedere prevederile Ordinului ministrului sănătății nr. 1480 din 30.09.2019 pentru aprobarea Metodologiei privind organizarea concursului pentru ocuparea posturilor de președinte și vicepreședinte ai Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România.

Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România atrage respectuos atenția asupra:

  1. Punctului 2  din ”Condiții specifice de ocupare: Condiții specifice de ocupare a postului de Președinte al ANMDM din România”.
  2. Punctului 2 din ”Condiții specifice de ocupare a postului de Vicepreședinte pentru activităţile specifice științifice din domeniul medicamentelor de uz uman şi dispozitivelor medicale al ANMDM din România”.

Exceptând domeniile deja enumerate ca pregătire pentru ocuparea posturilor, un domeniu esențial pentru care aproximativ 1000 de studenți se pregătesc anual este domeniul farmacie. Farmaciștii sunt specialiști în domeniul medicamentului, domeniu de care se ocupă Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România și prin urmare, în urma unui examen bazat pe competențe, credem cu tărie că aceștia pot ocupa oricare dintre aceste două poziții.

Ne arătăm îngrijorați de o posibilă discriminare a competențelor profesiilor din domeniul sănătății și cu părere de rău am observat că, în opinia Ministerului Sănătății, domeniul farmaceutic nu este îndeajuns de important încât să fie adăugat sub punctele amintite mai sus. Considerăm că aceasta este o discriminare adusă profesiei de farmacist, profesie din domeniul sănătății care conform Legii 95/2006 art. 568  – Exercitarea profesiei de farmacist are acest drept. 

Conform Nomenclatorului domeniilor și al specializărilor/programelor de studii universitare, subdomeniul Științe biologice și biomedicale, din Anexele 1-6 ale HG 326/2019, domeniul farmacie este diferit de domeniul medicină, astfel încât înțelegerea noastră este că domeniul farmaceutic nu a fost inclus în condiții.

Solicităm respectuos un punct de vedere, atât pentru studenții pe care îi reprezentăm și care se pregătesc pentru oportunitățile de după finalizarea studiilor universitare de licență, cât și pentru farmaciștii profesioniști din domeniu. De asemenea, cerem modificarea metodologiei pentru a recunoaște profesia de farmacist ca aptă pentru a exercita aceste funcții. 

„Metodologia așa cum este formulată în acest moment încurajează discriminarea între profesiile din domeniul sănătății și poziționează cu un pas în spate profesia de farmaciști. Farmaciștii sunt specialiști în domeniul medicamentului și conform Legii 95/2006 art. 568  – Exercitarea profesiei de farmacist și noi viitorii farmaciști și farmaciști avem dreptul de a ne exercita profesia și în poziții administrative.” – Elisabeta Mușat, Președinte Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România

Această poziție este sprijinită de către toate asociațiile membre prin președinții acestora:

Dumitra-Elena Cioboată – Președinte Societatea Studenților în Farmacie București

Alexandru-Ionuț Trif – Președinte Organizația Studenților Farmaciști din Cluj-Napoca

Raluca Rîjniță – Președinte Organizația Studenților Farmaciști din Craiova

Andreea Dochițoiu – Președinte Societatea Studenților Farmaciști Iași

Mădălina Copăcian – Președinte Asociația Studenților Farmaciști Oradea

Mihaela-Roxana Amuzan – Președinte Organizația Studenților Farmaciști Sibiu

Elena-Bianca Ispas – Președinte Asociația Studenților Farmaciști Târgu Mureș

Andrada-Alexandra Campan – Președinte Liga Studenților Farmaciști Timișoara