FASFR Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România

Farmaciștii au nevoie de clarificarea stituației locurilor la rezidențiat – 2019

Federația Asociațiilor Studenților Farmacişti din România (FASFR) a fost astăzi reprezentată de către Elisabeta Muşat, Preşedinte FASFR, la conferința de presă despre rezidențiat de la Ministerul Sănătății. 

Salutăm reintroducerea celor două specializări – farmacie generală şi industrie farmaceutică şi cosmetică, dar rămânem rezervați în ceea ce priveşte implementarea lor într-un timp atât de scurt.  În acest sens, sugerăm respectuos ministerului să revină cu o analiză și o actualizare în anul următor asupra curriculei și pregătirii în aceste specializări.

Susținem nevoia de a reforma rezidențiatul pe domeniul farmacie, dar am subliniat și comunicat domnului ministru şi necesitatea de a le implementa în urma unei analize a nevoilor actual existente în sistemului de sănătate din România.

Federația Asociațiilor Studenților Farmacişti din România se va implica activ în implementarea suplimentării locurilor pentru specializările deja existente şi în reintroducerea celor două specializări. În perioada imediat următoare, se va constitui un grup de lucru în cadrul Ministerului Sănătății la care vor participa în permanență reprezentanți ai studenților farmacişti, pentru a ne face vocea auzită în planificarea acestor măsuri care credem că ar trebui să fie diferențiate față de cele aplicate la Medicină Generală.

De asemenea, am cerut clarificări în ceea ce priveşte măsurile luate şi revenim cu următoarele informații din partea decidenților: 

  1. Se vor suplimenta locurile la rezidențiat pe domeniul farmacie – toți cei care au punctaj de peste sau egal cu 60% din nota maximă obținută vor fi admişi. Deşi, aşa cum a declarat şi domnul Ministru, subiectele au avut o dificultate mai mare față de alți ani, aproximativ 700 de rezidenți vor fi admişi în sistemul de sănătate (cu 460 mai mulți față de cifra inițial afișată).
  2. Se vor reintroduce de anul acesta specializările farmacie generală şi industrie farmaceutică şi cosmetică
  3. Locurile suplimentare vor fi distribuite pe toate specializările urmând ca până la repartiție să fie publicată lista cu locurile alocate fiecărei specializări. 
  4. FASFR a sugerat suplimentarea posturilor, aceasta fiind o măsură echivalent importantă, dar momentan nu se pot aduce modificări în această direcție.
  5. Repartiția pentru domeniul farmacie va avea loc în data de 17 decembrie şi va fi prima repartiție, înainte de medicină dentară şi generală.
  6. Pregătirea rezidenților farmaciști se va realiza atât în cadrul spitalelor universitare și clinicilor de stat, cât și în cadrul spitalelor militare, spitalelor județene și a unor spitale private.