FASFR Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România

Poziție publică față de situația tratamentelor oncologice din România

Stimată Doamnă Ministru,

        Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România (FASFR), organizație non-guvernamentală, apolitică, singura care reprezintă studenții farmaciști la nivel național, dorește să vă adreseze felicitări pentru noua poziție în Guvernul României și își manifestă sprijinul în vederea îmbunătățirii sănătății publice, precum și a aspectelor ce țin de profesia de farmacist.
       În contextul alarmant al incidenței cazurilor de cancer, precum și a poverii acestora pentru pacient, FASFR a desfășurat în acest an în perioada 4 – 9 februarie Campania online de Luptă Împotriva Cancerului. Campania este corelată cu Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului de pe 4 februarie.
       Rolul campaniei este unul cu caracter informativ și educativ pentru atât studenții farmaciști, cât și pentru populație, în general. Anul acesta, ne-am axat atât pe informații preluate de la nivel internațional, cât și pe informații care privesc poziționarea României în lupta împotriva cancerului, tema prevenției și nu în ultimul rând, accesul pacienților la tratamentele oncologice. Campania a cuprins infografice cu incidența tipurilor de cancer la copii, flyere cu metode generale de prevenție și stil de viață sănătos, exemple de bune practici privind spitalele oncologice și de asemenea infografice cu scop de conștientizare a principalelor medicamente oncologice care au lipsit din România în 2017.
      Realitatea oncologică din România este una tristă, atât din punctul de vedere al accesului la tratamente inovatoare și studii clinice, cât și al disponibilității medicamentelor oncologice esențiale pentru tratarea pacienților.
       Ca viitori profesioniști în domeniul medicamentului, preocupați de aspectele ce țin de sănătate publică, ne arătăm îngrijorarea față de situația dramatică a pacienților români. Considerăm că în acest context devine prioritar pentru Ministerul Sănătății, instituție care deține pârghiile legislative, să realizeze toate demersurile necesare pentru a pune la dispoziția pacienților tratamentele necesare prescrise, în cantitățile necesare. Vă adresăm public această solicitare, în contextul unei disponibilități precare a medicamentelor oncologice în România, medicamente vitale pentru pacienții români, care sunt puși în situația de a procura aceste medicamente din afara României. Perioadele lungi de așteptare pentru ca acești pacienți să beneficieze de tratamentul necesar pun în pericol viața acestora, pentru care fiecare zi înseamnă o luptă.
       Totodată, dorim să vă aducem în atenție o cercetare pe care am realizat-o privind medicamentele oncologie care nu au fost disponibile pacienților în anul 2017. Cercetarea a fost documentată de pe pagina de web www.medicamentelipsa.ro, care se află în administrarea Ministerului Sănătății.
       Pe acestă cale, dorim să vă solicităm un punct de vedere cu privire la măsurile și strategia pe care doriți să le implementați pentru anul 2018, astfel încât pacienții oncologici români să poată beneficia de tratamentul atât de necesar, iar sincopele în disponibilitatea medicamentelor să nu mai fie o problemă.