Diabetul

image

Ce este diabetul?

Diabetul este o afecțiune cronică, ce se caracterizează printr-un nivel ridicat al glicemiei,  rezultat în urma unei deficiențe în secreția sau în utilizarea hormonului numit insulină.

Insulina este principalul hormon hipoglicemiant al organismului, fiind responsabilă de metabolizarea glucozei din sânge cu transformarea ei în energie necesară funcționării tuturor celulelor și organelor.

Clasficare

Există 4 tipuri de diabet:

 • Diabetul de tip 1, numit şi diabetul insulino-dependent, apare atunci când pancreasul nu mai poate produce insulină, iar pacienții sunt total dependenți de administrarea prin injecții a insulinei. Acest tip de diabet este o boală autoimună, în majoritatea cazurilor.
 • Diabetul de tip 2,numit şi non-insulino-dependent, este cea mai frecventă formă de diabet. În cazul diabetului de tip 2, pancreasul produce uneori suficientă insulină, dar organismul nu o poate folosi în mod adecvat.
 • Diabetul gestaţional apare doar în timpul sarcinii. În cazul acesta corpul nu produce o cantitate adecvată de insulină, astfel încât nivelul de glucoză din sânge este crescut.
 • Diabetul secundar apare pe fondul unor afecţiuni pancreatice, endocrine, hepatice sau în cazul abuzului de medicamente.

Diagnostic

Analize pentru diabet disponibile în România

 • glicemie
 • glicozurie
 • examen biochimic al urinei (sumar urină) – folosit pentru depistarea prezenței glucozei urinare și a corpilor cetonici
 • test oral de toleranță la glucoză (sumar urină) – pune în evidență situațiile în care eliberarea insulinei este insuficientă sau în care există rezistență periferică la acțiunile hormonului.

Valorile glicemiei à jeun (pe stomacul gol)

Normal- sub 100mg/dl

Prediabetic- 100-125 mg/dl

Diabetic- peste 126 mg/dl

Semne și simptome:

 • poliuria (urinare frecventă),
 • polidipsia (sete exagerată),
 • polifagia (senzație crescută de foame)
 • scăderea în greutate.

Cu toate acestea, multe persoane nu prezintă niciun simptom în primii câțiva ani și sunt diagnosticate în timpul unor teste de rutină.

Ținerea sub control se axează pe:

 1. Modificarea stilului de viață;
 2. Reducerea altor factori de risc cardiovascular;
 3. Menținerea glicemiei la un nivel normal;
 4. Alimentația corectă și exercițiile fizice;
 5. Administrarea medicamentelor hipoglicemiante orale pentru reducerea în mod adecvat a glicemiei;
 6. Chirurgia obezității reprezintă o soluție eficientă în cazul persoanele care suferă de obezitate.

Știați că?

 • Diabetul afectează circa 5% din populația adultă a lumii și provoacă circa 3,2 milioane de decese anual?
 • 2 – 5% dintre femeile însărcinate dezvoltă diabet gestațional, dar care poate să dispară după naștere?
 • O dietă sănătoasă care conține legume, fructe proaspete, cereale integrale, carne slabă, iaurt neîndulcit și fructe cu coajă lemnoasă pot ajuta la reducerea numărului de persoane cu un risc de diabet de tip 2?
 • Încurajarea obiceiurile alimentare sănătoase la copiii mici este esențială pentru stoparea creșteri a epidemiei de diabet zaharat ?

Diabetul de tip 2 este de regulă o afecțiune cronică, asociată cu o speranță de viață cu zece ani mai scurtă. Diabetul de tip 2 este ținut sub control prin intensificarea activității fizice și modificarea dietei.

Diabetul gestaţional apare de obicei la jumătatea sarcinii. Glicemia crește de obicei între săptămânile 24 și 28 de sarcină. Diabetul gestațional apare în timpul sarcinii și dispare după naștere.Toate femeile însărcinate beneficiază de un test de toleranţă orală la glucoză între săptămânile 24 şi 28 de sarcină pentru identificarea afecţiunii.

Femeile care prezintă factori de risc pentru dezvoltarea diabetului gestaţional îşi pot face acest test mult mai devreme.

Accesul la alimente sănătoase este esențial pentru reducerea numărului persoanelor afectate la nivel global de diabet și asigurarea dezvoltării durabile la nivel mondial .

Alte curiozități

Ciocolata și Diabetul

Ciocolata neagră (70% cacao) are indice glicemic mic, crește treptat glicemia și poate fi consumată în cantități mici de către persoanele diabetice. Ciocolata este bogată în polifenoli și magneziu cu acțiune antioxidantă și protectoare cardiovasculară, iar untul de cacao crește colesterolul „bun” – fracția HDL.

Atenție, în anumite produse pentru diabetici zahărul este înlocuit cu fructoză. Siropul de glucoză-fructoză, folosit la îndulcit crește nivelul trigliceridelor din sânge, crește rezistența la insulină și favorizează îngrășarea. Sunt recomandate mai degrabă ciocolata neagră și dulciurile clasice în cantități mici decât folosirea la liber a produselor „pentru diabetici”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.