Sănătate Publică

Ce înseamnă Sănătatea Publică?

Conform Organizației Mondiale a Sănătății definiția se rezumă la: “Știința și arta prevenirii bolilor, prelungiriii vieții si promovării sănătății prin eforturile organizate ale societății”. În acest sens Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România își propune ca obiectiv educarea populației pe diferite teme de interes în scopul prevenirilor diferitelor patologii.

Cum realizăm această educare?

În fiecare an Coordonatorul de Sănătate Publică FASFR împreună cu echipa FASFR și coordonatorii locali aleg temele  pe care se vor axa proiectele defășurate pe durata unui mandat. De asemenea alegerea temelor se face și în baza unei analize a stării de sănătate a populației relevate în statistici realizate de către instituții specializate.

FASFR împreună cu asociațiile membre vor realiza în cadrul proiectelor materiale care vor avea ca scop informarea corectă a publicului țintă privind diferite aspecte deficitare identificate.

Care sunt aceste proiecte?

Dacă mai sus v-am familiarizat cu ideile generale care stau în spatele unui proiect , acum este momentul să vă prezentăm și câteva din proiectele realizate până acum.

1. InfoDiabet

Justificare şi Obiective

Ziua Mondială a Diabetului este evidenţiată în fiecare an în data de 14 noiembrie.

Diabetul zaharat este una dintre cele mai răspândite boli cronice netransmisibile și cea mai frecventă boală endocrină, care apare atunci când pancreasul nu mai produce o cantitate suficientă de insulină sau nu o foloseşte într-un mod eficient. Se caracterizează prin tulburări ale întregului metabolism, în special ale metabolismului glucidelor şi prin complicaţii care afectează ochii, rinichii, nervii şi vasele de sânge.

247 milioane de oameni din toată lumea au diabet. În 2004, aproximativ 3,4 milioane de oameni au decedat datorită complicaţiilor hiperglicemiei. Mai mult de 80% din decesele cauzate de această boală sunt întâlnite în ţările cu venituri puţine sau în cele medii.

De asemenea, această boală cronică este o problemă şi în România. Daca în anul 2011 existau 366 milioane de oameni bolnavi de diabet zaharat, un an mai târziu cifra a crescut la 371 milioane, estimându-se că numărul ar putea ajunge la 552 de milioane până în anul 2030. Şi mai alarmant este că aproape o treime dintre pacienţii care suferă de diabet zaharat nu sunt conştienţi de existenţa bolii.

Diabetul tip 1 sau insulino-dependent este caracterizat printr-o producere deficitară de insulină şi necesită administrare zilnică de insulină. Cauza producerii acestei boli nu este încă cunoscută, fiind transmisă ereditar.

Diabetul tip 2 sau non-insulino-dependent rezultă din incapacitatea organismului de a folosi insulina. Acesta reprezintă 90% din cazurile de diabet din lume şi de cele mai multe ori este rezultatul lipsei de mişcare şi a obezităţii. O dietă sănătoasă, exerciţii fizice regulate, menţinerea unei greutăţi corporale normale şi evitatea fumatului pot preveni apariţia diabetului de tip 2.

Pentru a trăi normal, singura regulă, verificată ştiinţific, este controlul glicemiei de către fiecare pacient sau persoană cu riscul de a face diabet.

Lipsa de informare şi mai ales de avertizare a pacienţilor (îndeosebi cei care suferă de diabet zaharat de tip 2, nou descoperiţi) privind importanţa auto-controlului glicemiei poate să ducă la complicaţiii şi suferinţe. Educaţia pacientului în diabet este esenţială pentru prevenirea complicaţiilor cronice ale acestei boli.

În acest context, campania „InfoDiabet” este menită să ofere publicului larg informaţiile şi educaţia necesară pentru a conştientiza pericolele pe care le poate aduce această boală. Totodată, campania este menită să aducă atât persoanelor care prezintă risc de boală, cât şi celorlalţi informaţiile necesare privind îngrijirea şi auto-controlul acestei boli. Practic, activităţile care se vor desfăşura în cadrul campaniei „InfoDiabet” vizează conceptul de informare a populaţiei asupra gravităţii acestei boli la orice vârstă.

2. Campania AntiSida

Justificare şi Obiective

În anul 1987, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a ales ziua de 1 decembrie ca Ziua Mondială AntiSida, pentru a creşte gradul de conştientizare asupra virusului HIV şi a bolii SIDA.

SIDA (Sindromul Imunodeficienței Dobândite), este o afecțiune a sistemului imunitar, caracterizată prin infecții oportuniste, neoplasme, disfuncții neurologice și o mare varietate de alte sindromuri.

Ştiaţi că…- peste 60 milioane de oameni au fost infectaţi cu HIV încă de la descoperirea acestei boli?

               – aprox. 30 de milioane de oameni au decedat din cauze produse de virusul HIV?

               – în fiecare an mor în jur de 2 milioane de oameni datorită HIV/SIDA?

               – aprox. 2,5 milioane de copii sub 15 ani sunt infectaţi cu HIV, dintre care 370.00 au fost născuţi cu HIV în 2009?

               – astăzi, în toată lumea există mai mult de 33,4 milioane de oameni care sunt infectaţi cu virusul HIV?

               – mai mult de jumătate din noile infecţii sunt prezente la pacienţii sub 25 de ani?

Din aceste motive, este foarte important să creştem atenţia întregii populaţiei asupra acestei boli şi a complicaţiilor pe care le cauzează. De asemenea, trebuie evidenţiat modul de prevenire al infectării cu HIV, diagnosticarea, tratamentul şi îngrijirea medicală necesară. În acelaşi timp, trebuie prezentate publicului larg modalităţile de transmitere, cele mai importante fiind sexul neprotejat, drogurile injectate şi transmiterea mamă-făt.

Scopul nostru este de a lucra în mod corespunzător pentru binele sănătăţii publice. Noi, ca studenţi farmacişti ne aflăm în poziția de a furniza informaţiile necesare. Avem cunoaștiinţe despre modul de transmitere al virusului, importanța prevenirii, terapia disponibilă şi unde pacienţii pot primi ajutor. Doar prin împărtăşirea acestor cunoştinţe, noi putem ajuta la reducerea numărului de cazuri noi.

2. Campanii umanitare

Justificare şi Obiective

Pe lângă campaniile din domeniul sănătăţii, acordăm atenţie şi campaniilor umanitare. Acestea sunt organizate în fiecare centru universitar în perioada Sărbătorilor de Iarnă. Crăciunul este o sărbătoare, care are pentru fiecare dintre noi o semnificaţie aparte. Aceasta reprezintă un prilej de bucurie în special pentru copiii, care aşteaptă nerăbdători să împodobească bradul, să meargă la colindat şi nu în ultimul rând să primească cadouri de la Moş Crăciun.

Prin aceste proiecte, scopul nostru este de a aduce zâmbetul pe chipul copiilor care nu au posibilitatea de a-şi petrece sărbătorile în sânul unei familii.

Unul dintre obiectivele noastre este să implicăm un număr cât mai mare de studenţi farmaciști în activitatea de voluntariat şi dezvoltarea spiritului caritabil. Totodată, vrem să aducem în atenţia studenţilor lipsurile pe care le au copiii din orfelinate.

4. Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului

Justificare şi Obiective

Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului este marcată în fiecare an pe data de 4 februarie, unind astfel toate instituţiile medicale sub aceiaşi temă, scopul principal fiind de a ilustra lupta continuă împotriva acestei boli necruţătoare.

Această zi a fost creată pentru a ajuta la reducerea numărului de decese prin creşterea informării publicului larg despre cancer şi prin determinarea guvernului să ia măsuri împotriva acestei boli.

Cancerul sau neoplasmul malign reprezintă o categorie de boli care se caracterizează prin diviziunea necontrolată a unor celule ce au capacitatea de a invada şi alte ţesuturi ale organismului, fie prin creşterea adiacentă, fie prin migrarea acestora. În fiecare an se depistează peste 14 milioane de persoane care au cancer, situaţia devenind din ce în ce mai gravă de la an la altul datorită îmbătrânirii populaţiei, dar şi a stilului de viaţă nesănătos.

Dacă în 2008 – 7,6 milioane de oameni au decedat din cauza cancerului, această afecţiune nemiloasă a dus la moartea a 8,2 milioane de persoane în 2012 (ultima cifră disponibilă), ceea ce reprezintă o creştere de 8%, potrivit datelor furnizate de Centrul Internaţional de Cercetare a Cancerului din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Cele mai frecvente tipuri de cancer diagnosticate sunt cel de plămâni (13%), de sân (11,9%) şi cel colorectal (9,7%). Printre cancerele care produc cele mai mari decese sunt: cel pulmonar (19,4%), hepatic (9,1%) şi de stomac (8,8%).

Această campanie îşi propune să aducă în atenţia populaţiei modalităţi de prevenire, importanţa unei diagnosticări precoce, tratamentul adecvat şi nu în ultimul rând modalităţi de îmbunătăţire a calităţii vieţii. Aceste obiective nu pot fi atinse decât printr-o luptă continuă în echipă. De aceea, vă îndemnăm să vă implicaţi în această campanie, ca împreună să oferim populaţiei din toate categoriile de vârstă informaţiile şi educaţia necesară pentru a conştientiza pericolele pe care le poate aduce această boală.

Pentru anul 2015, tema propusă este “Cancerul- nu este mai presus de noi” / “Cancer-Not beyond us”. Aceasta prezintă patru subteme şi anume:

  1. a) Alegerea unei vieţi sănătoase- prin reducerea factorilor sociali şi de mediu care reprezintă un risc, încurajarea populaţiei de a face alegeri sănătoase.
  2. b) Diagnosticarea precoce- prezentarea oportunităţilor de a diagnostica boala într-o fază incipientă.
  3. c) Dreptul la tratament pentru toţi- toată lumea are dreptul la tratament de calitate, eficient şi servicii medicale superioare indiferent de ţara de provenienţă.
  4. d) Îmbunătăţirea calităţii vieţii- prin înţelegerea şi suportul persoanelor bolnave în urma diagnosticării.

5. Campania anti-Tuberculoză

Justificare şi Obiective

În anul 1982, Uniunea Internaţională împotriva Tuberculozei şi a bolilor de plămâni (IUATLD) propune ca 24 Martie să fie ziua oficială de Luptă împotriva Tuberculozei, reprezentând totodată şi ziua în care Robert Koch a descoperit M. tuberculosis. În anul 1996, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (WHO) se alătură IUATLD şi astăzi, parteneriatul de oprire a tuberculozei a luat amploare, cuprinzând o reţea de organizaţii şi ţări care luptă împotriva tuberculozei.

De-a lungul anilor, IPSF a încurajat organizarea de campanii care să promoveze informarea despre TB. Sloganul campaniei de anul trecut fiind “ALERT TODAY… ALIVE TOMORROW

YOUR LIFE IS NOT FOR TB TO BORROW”. TBC-ul reprezentând a doua boală infecţioasă ca letalitate după SIDA, iar răspândirea acesteia este în creştere, inclusiv în România. Tuberculoza este o boală cronică cauzată de bacteria Mycobacterium tuberculosis, care infectează plămânii. Simptomele comune sunt: tusea persistentă cu expectoraţie, durerea toracică, astenia, oboseala, deficitul ponderal, subfebrilităţi, transpiraţii nocturne, hemoptizie – după o evoluţie prelungită.

Ştiaţi că…- în fiecare secundă cineva este infectat cu bacilul Koch?

   – o treime din populaţia lumii este infectată cu bacilul tuberculos?

   – aprox. 1,7 milioane de oameni au murit de TBC în anul 2009?

   – 9,4 milioane de noi cazuri de TBC au fost diagnosticate în anul 2009?

   – 5,8 milioane de cazuri au fost descoperite prin programul DOTS în 2009?

Strategia DOTS (tratament sub directă observaţie) a OMS este programul internaţional recomandat pentru controlul tuberculozei, care a fost recunoscut ca fiind cel mai eficient pentru această boală. Din anul 1995, 41 de milioane de oameni au fost vindecaţi cu succes prin această strategie.

Pentru aceste motive, consider că este necesară introducerea unei astfel de campanii. Noi, reprezentăm viitorul, suntem farmaciştii de mâine, şi avem ocazia de a ajuta oamenii din jurul nostru să înţeleagă ce este tuberculoza, putem furniza informaţiile corecte despre această boală, modul în care se transmite, în care se manifestă, tratamentul necesar şi nu în ultimul rând, putem oferi sfaturi despre cum poţi să o previ.

Doar prin împărtăşirea acestor cunoştinţe putem într-adevăr să ajutăm alţi oameni. Astfel, putem să salvăm multe vieţi de tuberculoză şi totodată să promovăm oferirea ajutorului celorlalţi, atât de specific nobilei profesii de farmacist.

6. Ziua Mondială a Sănătăţii

Justificare şi Obiective

Din 1950, Ziua Mondială a Sănătăţii este celebrată în fiecare an pe 7 aprilie, pe o temă care evidenţiază un domeniu prioritar pentru OMS. Ziua Mondială a Sănătăţii este o oportunitate pentru întreaga lume de a se concentra asupra unei probleme majore de sănătate publică la nivel global.

Promovarea sănătăţii este un termen care presupune o abordare multidimensională de îmbunătăţire a stării de sănătate, care include activităţi de educaţie, activităţi de promovare a unor schimbări comportamentale şi de stil de viaţă, politici şi măsuri legislative. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) subliniază (1986) că sănătatea este mult prea importantă pentru a fi lăsată numai practicienilor din domeniul sanitar; educaţia şi elaborarea de politici trebuie să fie centrale pentru dezvoltarea sănătăţii la nivel individual, comunitar şi naţional.

Acest concept prezintă trei mari direcţii care se întrepătrund: educaţia pentru sănătate, protejarea sănătăţii, prevenirea îmbolnăvirilor.

8. oBIGsity

Justificare şi Obiective:

Proiectul oBIGsity este un proiect EPSA si are scopul de a îi face pe oameni conștienți de rata de creştere a cazurilor de obezitate. Această boală se găseşte atât în rândul femeilor cât și bărbaților la diferite vârste. Studenții și oamenii, în general, ar trebui să știe consecințele aceastei condiții și cel mai important, cum să le prevină.

Obezitatea este o condiţie medicală în care acumularea extinsă de grăsime poate cauza efecte secundare asupra sănătăţii, de la scăderea respectului de sine până la probleme grave de sănătate.

Aceasta reprezintă una din cauzele principale de deces din lume, cu creşterea prevalenţei atât la adulţi cât şi la copiii, fiind cea mai importantă problemă de sănătate a secolului XXI.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în 2008, 51% dintre adulţii români erau supraponderali, iar 19 % obezi, iar cifrele sunt în creştere (nu numai în România, ci şi la nivel global). Obezitatea progresează şi în rândul copiilor: în lume există 22 de milioane de copii obezi cu vârsta sub 5 ani.

Pe lângă problemele pe care le poate cauza, poate determina anumite dezavantaje la angajare sau la promovări la locul de muncă.

Principalele cauze ale obezităţii sunt: dieta nesănătoasă, lipsa activităţii sportive, factorii genetici, boli metabolice sau factori sociali.

Prin această campanie, ne dorim promovarea unui stil de viață sănătos, informarea şi sensibilizarea oamenilor de diferite vârste în legătura cu obezitatea şi urmările acesteia.

Proiectul va urmări două aspecte privind alegerea unui stil de viaţă sănătos în defavoarea obezitaţii. Astfel, pe de o parte ne propunem responsabilizarea populaţiei în legătură cu efectele negative pe care obezitatea o are asupra organismului. Pe de altă parte, ne propunem informarea oamenilor în legatură cu patologiile asociate obezităţii.

9. AntiTabac

 Justificare şi Obiective

Tutunul este, la începutul secolului XXI, a doua cea mai importantă cauză de deces care poate fi prevenită. Ziua Mondială AntiFumat se sărbătoreşte în fiecare an la data de 31 mai. Încă de la prima sa ediţie, în 1988, aceasta reprezintă pentru fumătorii din întreaga lume o oportunitate de a reconsidera motivele pentru care recurg la acest viciu şi de a încerca să scape de el.

În 2009, fumau circa 1,1 miliarde de persoane în toată lumea. În România, aproape 30% din populație fumează, în contextul în care există o incidență din ce în ce mai crescută a decesului cauzat de fumatul pasiv. Femeile fumătoare prezintă un risc mai mare de îmbolnăviri ale inimii. Mai mult, pacienţii care fumează în primele 30 de minute după trezire sunt cu 79% mai predispuşi să dezvolte cancer pulmonar decât cei care amână fumarea primei ţigări cel puţin cu 1 oră de la momentul trezirii.

OMS a propus ca o măsura pentru reducerea deceselor provocate de fumat, creşterea accizelor la tutun, având ca scop şi prevenirea fumatului în rândul tinerilor şi de reducere a acestuia la nivelul persoanelor cu venituri mici. Obiectivele specifice ale campaniei pentru anul 2014 au fost creşterea taxelor/accizelor la tutun de către guverne, la un aşa nivel încât să aibă ca rezultat reducerea fumatului şi sprijinirea guvernelor de către ONG-uri în creşterea acestor taxe.

În acest context, campania AntiTabac are scopul de a informa oamenii despre problemele pe care le cauzează fumatul şi cât de importantă este conştientizarea acestora pentru a le preveni, în vederea adoptării unui stil de viaţă sănătos.

10. OncoFight

Justificare și Obiective

Proiectul are ca scop educarea populației privind diferitele tipuri de cancer și a factorilor de risc care pot favoriza dezvoltarea patologiilor.

11. Cardiocheck

Justificare și Obiective

Proiect care are ca rol educarea populației privind riscurile hipertensiunii arteriale și a factorilor care favorizează dezvoltarea unor patologii cardiace.

12. Campania Națională

Justificare și Obiective

În fiecare an toate Asociațile locale organizează un proiect pe o temă aleasă în cadrul Adunării Generale FASFR, temă care reflectă o problemă de Sănătate Publică actuală în România.

Acestea sunt doar o parte din proiectele realizate și vă încurajăm să urmăriți pagina de facebook a federației pentru a fi la curent cu toate proiectele noastre!