FASFR Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România

Proiecte SP anterioare

Fight the Flu (2-8 decembrie 2019)

  • Generalități

Anual sunt estimate aproximativ 1 miliard de cazuri de gripă, dintre care 3-5 milioane de cazuri severe, rezultând la  290 000-650 000 morți la nivel mondial. În prezent, experţii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii se aşteaptă la apariţia unei pandemii de gripă. 

Gripa(eng. Influenza sau Flu) este o afecțiune respiratorie contagioasă, provocată de virusurile gripale. Exista patru tipuri de virusuri gripale: A, B, C și D. Virusurile gripale A și B provoca epidemii sezoniere în fiecare an, în timp ce virusul gripal C nu provoacă epidemii, ci o formă ușoară de boala. În ceea ce privește virusul gripal D, acesta nu afectează omul, ci bovinele.

Gripa este diferită de o răceală, debutează brusc și violent, în timp ce simptomele răcelii cresc gradual în intensitate.

Ce este o pandemie de gripă?

Viruşii gripali sunt în continuă schimbare şi produc noi tulpini. Pandemiile încep atunci când unul dintre viruşi dezvoltă o tulpină nouă care este atât de diferită de cele anterioare încât puţini oameni (sau, uneori, nici unul) au imunitate la el. Prin urmare, virusul se răspândeşte rapid şi pe suprafaţă mare, afectând sute de mii de persoane. Un nou virus pandemic poate lua naştere prin combinaţia dintre virusul gripal uman şi un virus gripal animal (această încrucişare are loc de obicei cu virusul gripal aviar). 

Cum diferă o pandemie de gripă de o izbucnire a unei epidemii gripale „obişnuite”?  Cât de probabil este să contractez gripă în timpul acestei pandemii? Află mai multe între 2 și 8 decembrie 2019. Informează-te! Fight the Flu!

  • Ce s-a realizat?

Campania a avut drept obiectiv informarea populației cu privire la diferențele dintre gripă și răceală, cum ne protejăm de acestea și care este importanța vaccinului antigripal.

Campania a cuprins activități de informare atât în mediul online, cât și în spații publice, acestea din urmă fiind realizate de către voluntarii Asociației Studenților Farmaciști Oradea, Societății Studenților Farmaciști Iași și Organizației Studenților Farmaciști Sibiu.

CardioCheck (9-15 martie 2020)

  • Generalități

Patologiile cardiovasculare predomină ca factor de deces pentru oameni din toate țările. CardioCheck este un proiect inițiat de FASFR în anul 2018 și are ca scop sensibilizarea  populației cu privire la importanța îngrijirii sistemului cardiovascular prin adoptarea unui stil de viață sănătos, prin eliminarea anumitor factori de risc și prin adoptarea unui program de exerciții fizice săptămânale.

Se estimează că presiunea arterială crescută a fost responsabilă pentru 

-9.4 milioane decese şi 162 milioane ani de viaţă pierduţi în 2010, 

-50% dintre bolile cardiace, accidentele vasculare cerebrale şi insuficienţa cardiacă

-13% dintre decese la scară globală

-peste 40% dintre decesele la persoanele cu diabet. 

Hipertensiunea este, de asemenea, un factor de risc important fetal şi maternal. În prezent HTA a atins dimensiuni epidemice. Proporţia populaţiei cu presiune arterială ridicată sau hipertensiune a crescut de la 600 milioane în 1980 la aproape 1 miliard în 2008, la 1,39 miliarde în 2010, iar ca urmare a procesului de sporire a populaţiei şi a fenomenului de îmbătrânire şi se estimează o creştere de până la 1,56 miliarde în 2025.

29 septembrie marchează Ziua Mondială a Inimii. Aceasta zi este o ocazie pentru a ne gândi mai mult la sănătatea noastră şi în special la inimile noastre.

TOBACCOntrol (aprilie 2020)

  • Generalități

Tutunul este, la începutul secolului XXI, a doua cea mai importantă cauză de deces care poate fi prevenită. Ziua Mondială AntiFumat se sărbătoreşte în fiecare an la data de 31 mai. Încă de la prima sa ediţie, în 1988, aceasta reprezintă pentru fumătorii din întreaga lume o oportunitate de a reconsidera motivele pentru care recurg la acest viciu şi de a încerca să scape de el.

În 2009, fumau circa 1,1 miliarde de persoane în toată lumea. În România, aproape 30% din populație fumează, în contextul în care există o incidență din ce în ce mai crescută a decesului cauzat de fumatul pasiv. Femeile fumătoare prezintă un risc mai mare de îmbolnăviri ale inimii. Mai mult, pacienţii care fumează în primele 30 de minute după trezire sunt cu 79% mai predispuşi să dezvolte cancer pulmonar decât cei care amână fumarea primei ţigări cel puţin cu 1 oră de la momentul trezirii.

OMS a propus ca o măsură pentru reducerea deceselor provocate de fumat, creşterea accizelor la tutun, având ca scop şi prevenirea fumatului în rândul tinerilor şi de reducere a acestuia la nivelul persoanelor cu venituri mici. Obiectivele specifice ale campaniei pentru anul 2014 au fost creşterea taxelor/accizelor la tutun de către guverne, la un aşa nivel încât să aibă ca rezultat reducerea fumatului şi sprijinirea guvernelor de către ONG-uri în creşterea acestor taxe.

În acest context, campania TOBACCOntrol are scopul de a informa oamenii despre problemele pe care le cauzează fumatul şi cât de importantă este conştientizarea acestora pentru a le preveni, în vederea adoptării unui stil de viaţă sănătos.