Rezidențiat

Ce este Concursul de Rezidențiat?

Conform Ordonanței Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, Ministerul Sănătății organizează concursul național pentru admiterea la rezidențiat pe locuri și pe posturi, în sesiune unică, în trimestrul IV al fiecărui an, iar conform calendarului stabilit anul trecut, în data de 17 noiembrie 2019 trebuia să se desfășoare sesiunea din anul acesta. Din cauză că la Ministerul Educației Naționale nu a fost numit un ministru sau ministru interimar, Concursul național de intrare în Rezidențiat se amână pentru data de 8 decembrie 2019, dată care nu este sigură nici în acest moment.

Ministerul Sănătății organizează această admitere în baza unei metodologii aprobate prin ordin al Ministrului Sănătăţii şi al Ministrului Educaţiei Naționale care presupune elaborarea a 7 ordine de ministru, 3 dintre acestea fiind comune celor două instituții.

Primul dintre ordinele comune vizează aprobarea Metodologiei pentru desfășurarea concursului de Rezidențiat. Prin cel de-al doilea, se desemnează comisia comună centrală și comisiile locale pentru organizarea concursului de rezidențiat pe post și pe loc în Medicină generală, Medicină dentară și Farmacie, sesiunea noiembrie 2019; (conform art. 7 din HG nr. 899/2002). Iar în cel de-al treilea se aprobă cifra de școlarizare la Rezidențiat.

La fel ca în anii trecuți, Concursul se va desfășura în 6 centre universitare: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara.

Concursul se va desfășura după aceeași metodologie, sub formă de test grilă cu 200 de întrebări, pe o durată de 4 ore.

În anul 2018, locurile scoase la concurs au fost repartizate astfel:

Toate informațiile vor fi publicate pe site-ul ministerului http://www.rezidentiat.ms.ro/.

Ce materii sunt importante pentru concurs?

Conform metodologiei, materiile din care se regăsesc subiecte sunt: Farmacologie, Tehnologie Farmaceutică, Toxicologie, Farmacognozie, Fitoterapie și Fitochimie, Controlul Medicamentului,  Chimie Analitică și Legislație Farmaceutică.

Care ar fi câteva sfaturi pe care trebuie să le urmăm pentru a ne descurca exemplar?

  • Învățatul din timpul facultății. Materia trebuie aprofundată, nu învățată pentru prima oară.
  • Rezolvarea subiectelor din anii anteriori. Pe site-ul rezidențiatului se găsesc subiecte din ultimii 11 ani cu care ne putem familiariza și cu care putem verifica atât cunoștințele, cât și timpul de rezolvare a acestora.
  • Materia trebuie parcursă uniform. Subiectele se regăsesc aproximativ egal din fiecare capitol.

Câți ani durează fiecare specializare?

Ambele specializări pentru farmaciști, Laborator Farmaceutic și Farmacie Clinică, se desfășoară pe parcursul a 3 ani.

Cum se realizează repartizarea concurenților?

În ordinea descrescătoare a notelor obținute la concurs, în funcție de specializarea aleasă și de locurile disponibile în fiecare centru.

Se pot realiza transferuri între centre și cum?

În principal, transferurile nu sunt realizabile, dar se poate discuta cu coordonatorul rezidențiatului din centrul unde ai fost repartizat.

Specializarea poate reprezenta un dezavantaj în companiile farmaceutice?

Ca dezavantaj poate fi considerat doar timpul, deoarece acesta va deveni din ce în ce mai mic cantitativ, dar orice cunoștințe în plus sigur se adaugă ca avantaj.

Merită să fac rezidențiatul în țară sau în străinătate? De ce?

Diploma de farmacist în urma absolvirii unei facultăți acreditate este valabilă în toate țările de pe teritoriul Uniunii Europene, ca urmare, oriunde în UE poți face rezidențiat. Avantajele și dezavantajele rezidențiatului în țară sau în străinătate sunt strict subiective.

După rezidențiat primești un salariu mai mare?

Rezidențiatul îți oferă titlul de farmacist specialist, ceea ce poate reprezenta un bonus financiar în cadrul spitalelor și instituțiilor publice din domeniul sănătății.

Este relevantă înscrierea la Concursul de Rezidențiat în contextul locurilor de muncă destul de puține?

Dimpotrivă, sunt locuri disponibile, însă nu toate sunt recompensate financiar corespunzător.