PROIECTE EDU


Scopul Departamentului de Educație și Practică Farmaceutică este de a aduce orizonturile dezvoltării personale și profesionale mai aprope de studenții farmaciști din toți anii de studiu și din fiecare facultate de Farmacie din țară. Acest scop are menirea de a crea un mediu propice studenților pentru găsirea oportunități de dezvoltare și evoluție, atât pe parcursul anilor de studii universitare, cât și după terminarea acestora. 

Informarea în licee despre profesia de farmacist (17- 29 februarie 2020)

Numărul studenților care aleg să urmeaze programul de licență al unei facultăți de Farmacie este în continuă scădere, ceea ce este îngrijorător pentru profesia de farmacist și pentru statutul farmaciștilor. Studenții joacă un rol important în promovarea facultăților, a oportunităților din timpul anilor de studii și de după terminarea acestora și mai ales în prezentarea a ceea ce presupune a fi student la facultatea de Farmacie.

Această campanie oferă șansa studenților de a prezenta elevilor o imagine cât mai clară despre ce înseamnă a fi student farmacist și importanța implicării farmaciștilor în domeniul sănătății.

În fiecare an ne propunem să mergem cu drag în fața elevilor de liceu pentru a le prezenta din propria experiență ce înseamnă a fi student la Farma.

Totodată, beneficiile nu sunt doar de partea elevilor care devin informați ci și de partea studenților care își perfecționează vorbitul în public. Este o oportunitate pentru studenții farmaciști de a-și exersa abilitățile de prezentare a unui subiect ce-l cunosc din propria experiență, în fața unui public degajat.

Antibioticum (4-10 noiembrie 2019)

Ziua europeană a informării cu privire la utilizarea antibioticelor este o iniţiativă europeană anuală în domeniul sănătăţii publice și se desfăşoară pe 18 noiembrie.

Aflată deja la a 2-a ediție, Antibioticum este anul acesta o campanie națională care abordează o problemă gravă și actuală, existentă în România: rezistenta la antibiotice. 

Rezistența la antibiotice reprezintă o amenințare gravă pentru sănătatea publică în Europa, ce atrage creșterea costurilor asistenţei medicale, internări prelungite, eşecuri în tratament, și uneori moartea.

Un număr crescând de boli infecțioase – precum pneumonia, tuberculoza și gonoreea – au devenit greu vindecabile din cauza apariției rezistenței la tratament în urma utilizării excesive și improprii a antibioticelor.

Femeile erau mai predispuse decât bărbații la utilizarea antibioticelor, consumul acestor medicamente fiind mai mare în rândul persoanelor cu nivel scăzut de educație.

Majoritatea europenilor au declarat că au obținut antibiotice de la medic, bronșita, gripa și durerile în gât fiind motivele cele mai frecvent citate pentru administrarea antibioticelor. Îngrijorător este că mai puțin de jumătate (43%) dintre europeni știau că antibioticele sunt ineficiente împotriva virusurilor, iar puțin peste jumătate (56%) cunoșteau că sunt ineficiente împotriva răcelii și a gripei.

Păstrarea eficienţei antibioticelor este responsabilitatea fiecăruia. Utilizarea responsabilă a antibioticelor poate contribui la împiedicarea dezvoltării de bacterii rezistente şi poate păstra eficienţa antibioticelor în folosul generaţiilor următoare. Astfel, este important de ştiut când este cazul să se ia antibiotice şi cum să se administreze în mod responsabil. Campania Antibioticum este ocazia perfecta de a te informa corect despre utilizarea adecvată a antibioticelor.

Oportunitățile studentului farmacist (14- 20 octombrie 2019) 

Tendința studenților farmaciști de plafonare, atât în timpul anilor de studii universitare, cât și după terminarea facultății este tot mai mare și este cauzată în cea mai mare parte din lipsa de informare. Prin campania “Oportunitățile studentului farmacist” se organizează conferințe.atât în mediul online, cât și în Asociațiile Locale, membre ale Federației Studenților Farmaciști din România (FASFR), unde sunt invitați profesioniști din domeniile menționate mai sus. Aceștia împărtășesc experiențele lor și explică studenților ce presupune domeniul în care ei profesează.

Pentru a realiza această campanie, trebuie să definim următoarele domenii farmaceutice:

  1. Farmacist în cadrul Farmaciei publice (circuit deschis): trebuie să prepare, să controleze, să depoziteze şi să elibereze medicamente, însă cel mai important este să consilieze pacientul şi să-i ofere toate informaţiile necesare acestuia.
  2. Farmacist în depozit farmaceutic: se ocupă cu primirea, păstrarea, eliberarea de produse farmaceutice şi parafarmaceutice, ţinând constant evidenţa stocurilor de marfă şi a termenelor de expirare a produselor din cadrul depozitului farmaceutic.
  3. Farmacist în cadrul Farmaciei de spital (circuit închis): asigură necesarul de medicamente în baza referatelor emise de secții, supraveghează şi coordonează eliberarea medicamentelor, menţinând o relaţie strânsă cu personalul medical al unităţii sanitare pentru stabilirea și urmărirea terapiei pacientului.
  4. Farmacist în cadrul unor laboratoare de: analiză şi control al medicamentului, toxicologie, biochimie, igienă a mediului şi alimentelor etc, efectuând teste şi analize fizico-chimice.
  5. Cadru didactic în domeniul universitar la diferite catedre sau discipline (ex: lector universitar/şef de lucrări, conferenţiar universitar, profesor universitar)
  6. Farmacist în industria farmaceutică sau cosmetică: supraveghează procesele farmaceutice, studiază, experimentează şi face propuneri privind îmbunătăţirea formulelor şi tehnologiilor industrial.
  7. Reprezentant medical: promoveză şi prezintă produsele farmaceutice, menţine şi dezvoltă relaţii cu clienţii companiei, identifică noi clienţi, negociază şi încheie contracte, monitorizează concurenţa, susţine vânzări, îndeplinind obiectivele vânzărilor.
  8. Farmacist in domeniul marketingului: studiază şi analizează piaţa, stabilind strategiile de marketing farmaceutic.
  9. Farmacist în domeniul farmacovigilenței: monitorizează medicamentele noi și realizează statistici, creează baze de date pentru reacțiile adverse, interacțiunile semnalate, etc.
  10. Cercetător în diferite domenii farmaceutice: datorită informațiilor pe care le aprofundăm în cadrul Facultății de Farmacie, avem acces la dezvoltarea acestui domeniu și a cerceta noi areale farmaceutice

Step by Step ( 19-26 septembrie 2019)

Ce? Webinare

Când? 19- 27 septembrie

Pentru cine? Toți membrii Birourilor de Conducere ale Asociațiilor Locale

De ce? Deoarece toate echipele merită să-și dezvolte mai întâi membrii pentru a-i dezvolta mai apoi pe ceilalți

Cum? Cu mult chef de învățare

Pornind de la nevoia membrilor birourilor de conducere de a învăța împreună primii pași în cadrul unei echipe, a apărut ideea de a oferi o serie de webinare cu teme specifice prin care ne propunem să formăm sau să împrospătăm abilitățile de bază necesare membrilor Asociațiilor Locale.

Acestea vor reprezenta un abecedar oferit de către FASFR pentru toți membrii echipelor locale, scopul fiind de a dezvolta gândirea și atitudinea constructivă pentru progresul unei echipe. Vom învăța împreună sau ne vom aduce aminte cum putem oferi eficient feedback, cum eficientizăm lucrul în echipă, dar vom discuta și despre ceea ce înseamnă o echipă sănătoasă și cum putem integra și menține voluntariatul în pasiunile noastre.

Ne vom convinge împreună de puterile noastre de voluntari în ultimele două săptămâni din luna septembrie.