FASFR Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România

Proiecte EDU anterioare

Informarea în licee despre profesia de farmacist (17- 29 februarie 2020)

 • Generalități

Numărul studenților care aleg să urmeaze programul de licență al unei facultăți de Farmacie este în continuă scădere, ceea ce este îngrijorător pentru profesia de farmacist și pentru statutul farmaciștilor. Studenții joacă un rol important în promovarea facultăților, a oportunităților din timpul anilor de studii și de după terminarea acestora și mai ales în prezentarea a ceea ce presupune a fi student la facultatea de Farmacie.

Această campanie oferă șansa studenților de a prezenta elevilor o imagine cât mai clară despre ce înseamnă a fi student farmacist și importanța implicării farmaciștilor în domeniul sănătății.

În fiecare an ne propunem să mergem cu drag în fața elevilor de liceu pentru a le prezenta din propria experiență ce înseamnă a fi student la Farma.

Totodată, beneficiile nu sunt doar de partea elevilor care devin informați ci și de partea studenților care își perfecționează vorbitul în public. Este o oportunitate pentru studenții farmaciști de a-și exersa abilitățile de prezentare a unui subiect ce-l cunosc din propria experiență, în fața unui public degajat.

 • Ce s-a realizat?

Cursul acestei campanii a fost curmat de schimbarea condițiilor epidemiologice. Totuși, OSF Cluj-Napoca a reușit să ajungă în vacanța intersemestrială (prima săptămână de desfășurare a campaniei)  în 24 de licee din 16 județe din România. S-a ajuns la peste 1600 de liceeni, voluntarii având marea satisfacție de a prezenta în liceele din orașele natale.

Pe lângă prezentarea propriu-zisă (pentru care voluntarii au fost pregătiți printr-un training), voluntarii au stârnit curiozitatea elevilor printr-o varietate mare de experimente și activități practice: prepararea unei creme, rezolvarea unor rețete, identificarea chininei din Schweppes la lampa UV,

dizolvarea selectivă a unor capsule gastrorezistente în funcție de pH-ul mediului de dizolvare și vizualizarea la microscop a unui preparat cu amidon.

 

Oportunitățile studentului farmacist (14- 20 octombrie 2019)

 • Generalități

Tendința studenților farmaciști de plafonare, atât în timpul anilor de studii universitare, cât și după terminarea facultății este tot mai mare și este cauzată în cea mai mare parte din lipsa de informare. Prin campania “Oportunitățile studentului farmacist” se organizează conferințe.atât în mediul online, cât și în Asociațiile Locale, membre ale Federației Studenților Farmaciști din România (FASFR), unde sunt invitați profesioniști din domeniile menționate mai sus. Aceștia împărtășesc experiențele lor și explică studenților ce presupune domeniul în care ei profesează.

Pentru a realiza această campanie, trebuie să definim următoarele domenii farmaceutice:

 1. Farmacist în cadrul Farmaciei publice (circuit deschis): trebuie să prepare, să controleze, să depoziteze şi să elibereze medicamente, însă cel mai important este să consilieze pacientul şi să-i ofere toate informaţiile necesare acestuia.
 2. Farmacist în depozit farmaceutic: se ocupă cu primirea, păstrarea, eliberarea de produse farmaceutice şi parafarmaceutice, ţinând constant evidenţa stocurilor de marfă şi a termenelor de expirare a produselor din cadrul depozitului farmaceutic.
 3. Farmacist în cadrul Farmaciei de spital (circuit închis): asigură necesarul de medicamente în baza referatelor emise de secții, supraveghează şi coordonează eliberarea medicamentelor, menţinând o relaţie strânsă cu personalul medical al unităţii sanitare pentru stabilirea și urmărirea terapiei pacientului.
 4. Farmacist în cadrul unor laboratoare de: analiză şi control al medicamentului, toxicologie, biochimie, igienă a mediului şi alimentelor etc, efectuând teste şi analize fizico-chimice.
 5. Cadru didactic în domeniul universitar la diferite catedre sau discipline (ex: lector universitar/şef de lucrări, conferenţiar universitar, profesor universitar)
 6. Farmacist în industria farmaceutică sau cosmetică: supraveghează procesele farmaceutice, studiază, experimentează şi face propuneri privind îmbunătăţirea formulelor şi tehnologiilor industrial.
 7. Reprezentant medical: promoveză şi prezintă produsele farmaceutice, menţine şi dezvoltă relaţii cu clienţii companiei, identifică noi clienţi, negociază şi încheie contracte, monitorizează concurenţa, susţine vânzări, îndeplinind obiectivele vânzărilor.
 8. Farmacist in domeniul marketingului: studiază şi analizează piaţa, stabilind strategiile de marketing farmaceutic.
 9. Farmacist în domeniul farmacovigilenței: monitorizează medicamentele noi și realizează statistici, creează baze de date pentru reacțiile adverse, interacțiunile semnalate, etc.
 10. Cercetător în diferite domenii farmaceutice: datorită informațiilor pe care le aprofundăm în cadrul Facultății de Farmacie, avem acces la dezvoltarea acestui domeniu și a cerceta noi areale farmaceutice
 • Ce s-a realizat?

În cadrul ediției din octombrie 2019 a campaniei, FASFR a publicat pe site-ul oficial Doza de informare , cu principalul scop de a disemina informații relevante despre rezidențiat, cât și despre programele de masterat și doctorat susținute de 3 centre universitare (Cluj-Napoca, Târgu Mureș și Craiova). De asemenea, s-a susținut un webinar pe aceeași temă: Q&A doctorat, rezidențiat și master.

În activitatea locală, au organizat activități de informare OSF Craiova și OSF Cluj-Napoca. 

OSF Craiova a susținut o conferință în două părți cu 12 speakeri/invitați din diverse domenii farmaceutice care a adunat un public de 100 de studenți. Aceștia au reușit să coaguleze în jurul acestui eveniment o plajă largă de reprezentanți ai companiilor farmaceutice și ai CFR. 

OSF Cluj-Napoca au integrat activitățile de informare a studenților în cadrul mai larg al ZUMF (Zilele Universității), ceea ce a contribui la crearea unui program dinamic și divers. S-au susținut 2 panel-uri de discuții cu specialiști din diferite domenii farmaceutice și unul cu profesioniști absolvenți ai specializării Nutriție și Dietetică din cadrul Facultății de Farmacie, cât și o conferință despre oportunitățile post-universitare (doctorat, rezidențiat și masterat) pe care le oferă facultatea.

Step by Step ( 19-26 septembrie 2019)

 • Generalități

Ce? Webinare

Când? 19- 27 septembrie

Pentru cine? Toți membrii Birourilor de Conducere ale Asociațiilor Locale

De ce? Deoarece toate echipele merită să-și dezvolte mai întâi membrii pentru a-i dezvolta mai apoi pe ceilalți

Cum? Cu mult chef de învățare

Pornind de la nevoia membrilor birourilor de conducere de a învăța împreună primii pași în cadrul unei echipe, a apărut ideea de a oferi o serie de webinare cu teme specifice prin care ne propunem să formăm sau să împrospătăm abilitățile de bază necesare membrilor Asociațiilor Locale.

Acestea vor reprezenta un abecedar oferit de către FASFR pentru toți membrii echipelor locale, scopul fiind de a dezvolta gândirea și atitudinea constructivă pentru progresul unei echipe. Vom învăța împreună sau ne vom aduce aminte cum putem oferi eficient feedback, cum eficientizăm lucrul în echipă, dar vom discuta și despre ceea ce înseamnă o echipă sănătoasă și cum putem integra și menține voluntariatul în pasiunile noastre.

Ne vom convinge împreună de puterile noastre de voluntari în ultimele două săptămâni din luna septembrie.