FASFR solicită revizuirea Ordinului Ministrului Sănătății nr. 672/2020 pentru a asigura continuitatea tratamentelor pacienților

Studenții farmaciști solicită revizuierea ordinului MS nr. 672 pentru ca pacienții din România să aibă acces invariabil la întregul tratament recomandat.

În data de 23.04.2020, Ministerul Sănătății a emis ordinul nr. 672 pentru aprobarea Listei cuprinzând dispozitivele medicale necesare pentru a asigura prevenția și tratarea afecțiunilor asociate infecției cu SARS-CoV-2, a căror distribuție se suspendă temporar, precum și a unor măsuri pentru asigurarea medicamentelor cu risc crescut de discontinuitate pe piața națională.

Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România dorește să facă următoarele precizări:

  • Articolul 2, punctul 2 care precizează condițiile de livrare intracomunitară în afara României a medicamentelor prevăzute în anexă, subpunctul c)operatorul economic poate efectua livrarea și în cazul în care ANMDM nu dă curs solicitării în termen de maximum 7 zile lucrătoare de la primirea notificării acestuia.”

În anexa ce însoțește Ordinul emis, se găsesc medicamente cu un istoric de discontinuitate ce afectează pacienții în diverse stadii de boală din România. Dorim să accentuăm consecințele ce pot surveni în urma prezentului Ordin, care se traduc prin incapacitatea asigurării accesului constant la medicamente al pacienților români.

În momentul actual, Ministerul Sănătății permite exportarea medicamentelor din România în cazul solicitărilor care depășesc perioada de 7 zile lucrătoare prevăzută fără aprobarea ANMDMR . Acesta constituie un prilej fraudulos, ce poate duce la absența medicamentelor menite pacienților români.

Ne arătăm îngrijorați de prezentul Ordin, având în vedere situația pandemică din acest moment, care poate duce la apariția erorilor umane datorată suprasolicitării personalului ANMDMR. Considerăm că presiunea adusă asupra ANMDMR este una nedreaptă, care poate produce consecințe negative directe asupra sistemului de sănătate din România.

Solicităm respectuos Ministerului Sănătății o revizuire a Ordinului nr. 672 emis în data de 23.04.2020. Ne dorim ca pacienții din România să aibă acces invariabil la întregul tratament recomandat.